The Ocean Cleanup

The Ocean Cleanup is een non-profit organisatie die zich inzet voor de wereldwijde bestrijding van plasticvervuiling in oceanen. Opgericht door de jonge Nederlandse uitvinder Boyan Slat, heeft de organisatie als missie om plastic afval uit rivieren en oceanen te verwijderen, en zo bij te dragen aan het herstel van mariene ecosystemen. Het project werd in 2013 gelanceerd met als doel om de hoeveelheid plastic in de oceanen met de helft te verminderen binnen vijf jaar.

Een van de kenmerkende initiatieven van The Ocean Cleanup is het ontwerp en de implementatie van geavanceerde zeeverzamelsystemen. Deze systemen maken gebruik van natuurlijke oceaanstromingen om plastic afval passief te vangen en te concentreren. Het eerste systeem, bekend als System 001, werd in 2018 met succes ingezet in de Grote Oceaan. Sindsdien heeft de organisatie voortdurend gewerkt aan het verbeteren en optimaliseren van hun technologieën.

Naast het verwijderen van bestaand plastic, zet The Ocean Cleanup zich in voor preventie door de bron van vervuiling aan te pakken. De organisatie richt zich op het identificeren en verzamelen van plastic afval in rivieren voordat het de kans krijgt om de oceanen te bereiken. Deze tweeledige aanpak, bestaande uit zowel opruiming als preventie, weerspiegelt de holistische visie van de organisatie op het aanpakken van het wereldwijde plasticprobleem.

Om hun doelen te bereiken, werkt The Ocean Cleanup samen met verschillende belanghebbenden, waaronder overheden, bedrijven en wetenschappers. Daarnaast streeft de organisatie ernaar bewustwording te creëren over de impact van plasticvervuiling en het belang van duurzaamheid. Door middel van educatieve programma's en samenwerkingen met scholen en universiteiten wil The Ocean Cleanup een bredere gemeenschap mobiliseren om deel te nemen aan de inspanningen om onze oceanen te beschermen.

De voortdurende inzet van The Ocean Cleanup benadrukt de noodzaak om gezamenlijk wereldwijde milieuproblemen aan te pakken en toont aan dat innovatieve oplossingen en samenwerkingen cruciaal zijn voor het creëren van een duurzamere toekomst voor onze planeet.

Waarom wij juist voor The Ocean Cleanup gekozen hebben? Omdat zij daadwerkelijk verschil maken! Inmiddels hebben ze al meer dan 7.000.000 (!) kilo plastic uit rivieren en oceanen gehaald.  

Wij willen de wereld een beetje beter maken. Je helpt automatisch mee als je een bestelling bij ons plaatst. Doe je mee?