Alles over: Wasbare Wattenschijfjes

Alles over: Wasbare Wattenschijfjes

Nov 14, 2023Caroline Suzanne Lagewaard

Nu je bent overgestapt naar een duurzame leefstijl zie je ineens veel meer dingen die afval veroorzaken. Zoals wattenschijfjes! Waarom wil je nog katoenen wattenschijfjes, als je ook de wasbare versie kunt gebruiken? Dat scheelt veel afval op jaarbasis. Want reken maar uit en daarmee hebben we 10 make up vrije dagen meegenomen 😉 op basis van 355 dagen gemiddeld 3 à 4 wattenschijfjes kom je toch al richting de 1000 wattenschijfjes op jaarbasis. Wij schrokken hier zo van dat we heel snel hebben geschakeld met onze trouwe leverancier: kunnen jullie duurzame Wasbare Wattenschijfjes ontwikkelen voor ons? Het antwoord was: ja! En daar zijn we tot op de dag van vandaag ontzettend blij mee en trots op.

Naast dat je een hoop afval bespaart, bespaar je ook veel grondstoffen! Denk alleen al aan het water en de grondstoffen dat nodig is voor de katoenteelt, maar ook de plastic verpakking waarin een rol wattenschijfjes verpakt zitten. Die plastic rol met vaak felle kleuren staat trouwens helemaal niet gezellig in je badkamer. De mooie Bamboe Wattenscbijfjes houder staat toch veel leuker? En bevordert het gebruiksgemak!

Wasbare wattenschijfjes gemaakt van duurzaam materiaal

De wasbare wattenschijfjes zijn gemaakt van katoen en bamboevezel en zijn prettig afgewerkt waardoor je eventuele lotion er niet af lekt. Het meegeleverde waszakje is gemaakt van katoen en makkelijk sluitbaar door een trekkoord. De kartonnen verpakking is 100% biologisch afbreekbaar en gemaakt van gerecycled karton.

Het gebruik van wasbare wattenschijfjes

We zijn gek op panda’s maar de panda ogen vinden we minder fijn. Met de milieuvriendelijke wattenschijfjes verwijder je eenvoudig je make-up!

1. Maak het schijfje licht vochtig en verwijder zoveel mogelijk make-up. De schijfjes zijn drielaags, zacht en handig in gebruik.

2. Gebruik je watervaste make-up dan raden we aan een (kleine) hoeveelheid reinigings-lotion te gebruiken.

3. Maak draaiende bewegingen van je gezicht af om je make up goed te verwijderen of je huid te reinigen.Verwijder oog make -up van buiten naar binnen met zo min mogelijk druk. Herhaal dit tot je ogen schoon zijn.

4. De bijgeleverde scrubpads zijn ideaal om je gezicht wat grondiger mee te reinigen (ook prima zonder reinigingslotion!). Gebruik naar wens.

5. Doe de vuile pad(s) in het meegeleverde waszakje en was op 40 tot 50 graden schoon. Voor optimaal gebruik geen wasverzachter toevoegen, niet strijken en niet in de droger!

Natuurlijke reinigingslotion

Zelf doen? Dat kan! De meeste reinigingsproducten voor je huid bevatten veel synthetische grondstoffen en/of chemische bestanddelen. Bovendien zijn ze vaak behoorlijk agressief en verwijderen ook de natuurlijke olie van je huid. Grote kans dat je huid extra olie gaat aanmaken wat zal resulteren in een vette huid en puistjes. Afhankelijk van het product dat je gebruikt kan ook het tegenovergestelde effect optreden en zal je huid juist geen olie meer zelf gaan aanmaken met als gevolg een droge en vochtarme huid.

Gezichtsreiniger op basis van pure oliën
Hieronder delen we een eenvoudig recept voor het zelf maken van een gezichtsreiniger. Deze eenvoudige gezichtsreiniger bestaat uit een mix van pure oliën. Deze methode wordt ook wel de OCM methode genoemd. OCM staat voor Oil Cleansing Method en is de natuurlijke manier om je huid effectief te reinigen. Het resultaat? Een stralende en zuivere huid. Ook geschikt voor waterproof mascara.

Wat heb je nodig?

  • Een leeg (glazen) flesje of potje van ca. 60ml.
  • Castorolie (wonderolie)
  • Olijfolie
  • Amandelolie
  • Etherische olie naar behoefte (voor geur)

Vul je flesje met ca. 15ml Castorolie. Daarna 25ml Olijfolie en 20ml Amandelolie. Je kunt er naar behoefte een druppel etherische olie aan toevoegen. Daarna dop erop, even schudden en je gezichtreiniger is klaar voor gebruik.

Wat is castorolie?

De basis van deze OCM is Castorolie, ook wel wonderolie genoemd. Deze olie reinigt je huid en remt de groei van bacteriën. Castorolie werkt ontstekingsremmend. Castorolie kan je huid ook iets uitdrogen dus bij het maken van deze reiniger is het belangrijk dat je weet of je een droge, vette of normale huid hebt. Uitgaande van een normale huid gebruik je ongeveer 20% Castorolie en 80% andere oliën. Bij een vette huid kun je iets meer Castorolie gebruiken en bij een droge huid gebruik je iets minder.

Hoe gebruik je je OCM reiniger?
Bevochtig een Wasbaar Wattenschijfje met wat water, zo dringt niet alle olie in het watje in plaats van in je gezicht. Breng de olie met het Wattenschijfje op je huid aan en masseer het goed in. Dat mag ook gewoon rond je ogen. Wel uitkijken dat er geen olie in je ogen terecht komt. Neem hier de tijd voor want alleen op deze manier kan de olie zijn werk doen en het vuil verwijderen. Je kunt nu met het watje je gezicht schoonmaken en afspoelen.

Op een natuurlijke manier je make-up verwijderen met kokosolie

Kokosolie is een goede en natuurlijke make-up remover op olie in plaats van waterbasis. Het zorgt ervoor dat je huid minder snel uitdroogt. Schep afhankelijk van hoeveel make-up je gebruikt een halve tot hele theelepel kokosolie uit de (glazen) pot. Breng aan op een Wasbaar Wattenschijfje en wrijf de olie handwarm en vloeibaar tussen het Wattenschijfje. Verwijder je make up met een draaiende zachte beweging.

Of breng gelijk aan op het gezicht en masseer de kokosolie vervolgens goed in zodat alle make-up loskomt. Was je gezicht vervolgens met een washandje en lauwwarm water om de olie en make-upresten te verwijderen.

Je gezicht reinigen op natuurlijke wijze met yoghurt

Neem 1 eetlepel volle melk of yoghurt en 1 theelepel honing (bij melk) of 1 eetlepel honing (bij yoghurt) en meng dit. Doe de mix in een kleine fles en dompel het in warm water, zodat het mengsel warm wordt. Schudt het flesje, zodat de honing en zuivel goed gemengd worden. Breng vervolgens aan op een Wasbaar Wattenschijfje en reinig je gezicht.

Liever niet zelf aan het roeren, mengen en proberen? 

Kies dan voor een natuurlijke gezichtsreiniger zonder allerlei chemische bestanddelen. Probeer bijvoorbeeld eens rozenwater. rozenwater is een voordelige, fris geurende make-up reiniger op waterbasis, even effectief als de gewone make-up remover.  Ook waterproof make-up kan zachtjes en zonder irritatie worden verwijderd, het houdt de huid zacht en is hydraterend. Voor een extra boost breng je het na het reinigen aan als een tonic.

More articles