Schouderklopje of toch niet?
In Nederland gooien we per persoon bijna 490 kilo afval per jaar weg. Daarmee zitten we iets boven het Europese gemiddelde. Niet al ons afval belandt in de vuilnisbak of de grijze kliko: meer dan de helft leveren we gescheiden in (56 procent). Daarmee doen we het in Europa beter dan gemiddeld. Nou dat valt toch allemaal best wel mee zou je denken? Ik ben best goed bezig zeg ik al kloppend op mijn eigen schouder. Maar… bij het zien van mijn eigen milieustraat in de keukenkast en mijn prullenbakken straat onder het afdak buiten stop ik gelijk met kloppen, want: jeetje wat veel afval eigenlijk! Dat kan anders. Nee, dat moét anders. Hoppa ik ga ervoor!
Waar zal ik eens beginnen denk ik en ik pak mijn kladblok, oh nee zonde van al dat papier, ik pak mijn telefoon en begin notities te maken.
Ik deel mijn zero waste plan even in op ‘keuken en badkamer’ daar ontstaat voor mij in ieder geval het meeste afval.
Een zero waste badkamer
Douchen en baden
Binnen ons gezin douchen en badderen we allemaal op een andere manier en dan heb ik het over de tijd. De 1 ligt het liefst een uur in bad de ander staat het liefst 20 min te douchen. De kinderen vinden het allemaal heerlijk. Hoe langer hoe beter wat hun betreft. Dat moet veranderen. Vijf tot zeven minuten douchen is genoeg. Uiteraard is het lekker om af en toe een kwartier onder de douche te staan of een uur in bad te liggen maar dat hoeft niet iedere dag natuurlijk! Op het moment dat je douche aanzet heb je eerst een ruime hoeveelheid koud water die ongebruikt wegloopt alvorens het water de juiste temperatuur heeft bereikt. Je kunt dit koude water opvangen met een emmer en gebruiken om het toilet door te spoelen maar ook de planten water geven met dit water is een prima optie. Reken eens uit hoeveel water je hier op jaarbasis mee kunt besparen. Het is even een kwestie van gewenning maar als je de hoeveelheid emmers ziet die je jaarlijks verloren laat gaan is het zeker de moeite waard.
Alternatieven voor Shampoo, Conditioner en Showergel flessen
Ik ben ze zat en ze staan ook niet mooi bij elkaar al die verschillende plastic flessen. Ik verdiep me in plasticvrij douchen en kom uit op Shampoo Bars
Ik besluit voor mij en mijn man alle plastic flessen netjes op te maken, want weggooien is ook niet duurzaam. Als ze op zijn gaan we over. De bars worden plasticvrij verpakt en verzonden. Het enige afval wat je eraan over houdt is biologisch afbreekbaar papier.
Shampoo Bars biedt een alternatief voor Shampoo, Conditioner en Showergel in plastic flessen. Los van de papieren verpakking heb je dus helemaal geen afval!
Shampoo Bars vervangen zo’n 3 tot 4 plastic flessen normale shampoo en gaan ongeveer 80 wasbeurten mee! Ze zijn er voor verschillende haartypes en ruiken heerlijk. Mocht je Shampoo Bar nou per ongeluk kapot zijn gevallen hoef je hem niet weg te gooien! Op de website van Shampoo Bars vind je een speciaal blog om je hele Shampoo Bar op te kunnen gebruiken, zo hoef je niets weg te gooien.
Conditioner Bars vervangen crèmespoeling of conditioner in een plastic fles! Ze zorgen voor wat extra voeding al schijnt het dat je door het gebruik van een Shampoo Bar geen Conditioner meer nodig zou hebben. Wil je toch die extra voeding voor je haar dan is de Conditioner Bar zeker een plasticvrije uitkomst!
Body Bars vervangen ongeveer 3 flessen showergel! Ze zijn verzorgend en ruiken heerlijk en ze zijn er voor allerlei huidtypes!
Allerlei plasticvrije accessoires zorgen ervoor dat je optimaal gebruiksgemak hebt van je Shampoo Bar Familie en allerlei de opbergmogelijkheden zoals de Bamboe Wattenschijfjeshouder of de Bamboe Beker staan geweldig in je badkamer!
Plasticvervangers herbruikbare verzorgingsproducten
Ja hoor die zijn er genoeg! Wat dacht je van een Bamboe Tandenborstel voor jezelf maar ook voor de kinderen! En de reis-kokers neem ik ook van bamboe, handig voor mee op vakantie! Bamboe wattenstaafjes zijn een mooie vervanger voor de plastic variant en kunnen gewoon bij het GFT, wel zo handig in mijn zero waste plan!
Mijn plastic mega pak wattenschijfjes maak ik op en ga ik vervangen door de Wasbare Wattenschijfjes van PAPER & BOO. Ze gaan maanden mee en kunnen gewoon mee bij de witte 40 was en die draait toch wel!
Door het gebruik van een Konjac Spons heb je een stuk minder reinigingslotions of crème nodig. Een drupje erop, even inmasseren en klaar ben je!
Tips voor een zero waste keuken
Wat dacht je ervan om je hysterische plastic afwasborstel in te ruilen voor een afwasborstel met een duurzame houten kop of eentje met een houten handvat of beter nog: helemaal van hout? En de vrolijk gekleurde sponsjes in te ruilen voor een natuurlijk sponsje wat 100% afbreekbaar is, of een exemplaar van kokosvezel (een restproduct) of een spons van gerecyclede producten. Ga zo maar door. Er is genoeg en qua gebruik zal het niet veel anders zijn dan de plastic en wegwerp varianten!
Plastic vershoud folie, boterhamzakjes, vershoud zakjes, zakje hier en zakje daar
Hoeveel zakjes zouden erdoorheen gaan in een week. Hoeveel in een maand? Een jaar? Ik denk dat we schrikken van het antwoord hierop. Dat kan toch anders? Er zijn hele duurzame alternatieven voor folie en zakjes: bijvoorbeeld een bijenwas doek(je) die je vaker kan gebruiken.
Kopje koffie? Liever thee?
Probeer eens koffie cups die bij het GFT kunnen of herbruikbare koffie cups. Of wat dacht je van een mooie glazen theepot met glazen filter? Goede reden om leuke thee blikken of leuke glazen potten aan te schaffen en daar je favoriete thee in te bewaren. Wachten op warm water in de keuken? Vang het koude water op in een kan en zet in de koelkast of gebruik voor het koken of de planten! Probeer zo min mogelijk weg te gooien in ieder geval!
Voeding met zo min mogelijk afval
- Een keer in de week ‘kliekjes’ dag! Waarom niet. Misschien kom je wel op hele leuke nieuwe combinaties uit. Soms is een beetje rijst bij koken of een beetje groente bij maken de oplossing om restjes niet weg te hoeven gooien. Of neem restjes mee voor lunch, verwerk je overgebleven kipfilet in een salade! We gooien zóveel eten weg. En van droog brood kan je nog best een tosti maken. Iets over datum? In plaats van het meteen in de prullenbak te gooien, is ruiken soms beter om te weten of het nog eetbaar is. Vaak kan het nog wel een paar dagen mee.
- Kruiden kan ik best zelf verbouwen in een moestuintje, dat scheelt weer potjes van de supermarkt! Of je zet ze in een leuke plantenbak op je balkon, dat kan natuurlijk ook!
- Dagje geen vlees? Nou maak er maar twee of drie van want dat gaat tegenwoordig prima! Je maakt hiermee meer verschil dan je in eerste instantie zou denken! Voor de productie van 100 gram rundvlees is 1500 liter water nodig. Voor 100 gram kip is dit 430 liter water. Door minder vlees te eten bespaar je dus óók water!
- Koop geen plastic bewaardozen meer maar neem leuke glazen potten!
Zero Waste boodschappen tips
Wat betreft je boodschappen zijn er een aantal tips voor een zero waste leefstijl:
- Een voorbeeld van een zero waste product is een herbruikbare linnen of canvas boodschappentas. Bij een zero waste leefstijl is het essentieel om geen plastic te gebruiken en ga je dus met een herbruikbare boodschappentas boodschappen doen.
- Vermijd plastic verpakkingen. Het is bizar hoeveel onnodige plastic verpakkingen er zijn. Neem voor groente en fruit je eigen tasje mee in de supermarkt en laat als het kan producten ter plekke in een eigen bakje doen. Of ga naar de slager om daar je vlees te halen en vraag of ze je producten in een mee gebracht bakje doen. Daarnaast gebruikt de slager altijd minder plastic dan het voorverpakte vlees in de supermarkt.
- Wel eens van bulk winkels gehoord? Dit zijn verpakkingsvrije winkels waar je terecht kunt voor zero waste producten zoals rijst, noten, granen en pasta in herbruikbare verpakkingen. Denk aan afsluitbare glazen (wek) potten en flessen voor het bijvullen van je verzorgingsproducten zoals wasmiddel, wasverzachter etc.
- Probeer eens te consuminderen, oftewel minder spullen kopen. Dit is de makkelijkste manier om minder afval te produceren. Shop wat minder en shop vooral heel bewust zero waste producten. Denk twee keer na voordat je die broek aanschaft waar je je niet helemaal lekker in voelt en neem altijd je eigen flesje water mee zodat je die niet ter plekke moet kopen. Ga eens naar de kringloop en tik leuke ‘nieuwe’ spullen op de kop. Ook de kringloop richt zich steeds meer op mode en zoekt vaak al leuke setjes bij elkaar.
Tweede kans
- Geef dingen weg. Niet zo blij met je verjaardagscadeau? Te kleine broek die je niet meer kan ruilen of een saai of dubbel boek? Geef weg of verkoop! Zo krijgt het nog een tweede leven, ligt het jou niet in de weg en maak je er iemand anders ook blij mee. Win win win!
- Repareer spullen. Kapotte spullen? Check voordat je het weg gooit of het nog te repareren valt. Beter voor je bankrekening én het milieu!
Nou ik denk dat ik een mooi begin heb gemaakt voor een zero waste leefstijl. Kleine stapjes zijn een goed begin en hoe meer mensen kleine stapjes beginnen te zetten naar een zero waste leefstijl hoe meer we samen kunnen bereiken!
Ik ga ervoor! Jij ook? Laat ons in de reacties weten wat jij doet om zo min mogelijk afval te produceren?